czwartek, 30 listopada 2017

Pyszne buraczane burgery wegetariańskie

Dziś zachęcam do spróbowania pysznie buraczanych burgerów wegetariańskich.
Do przepisu użyłam mało składników, więc są proste do wykonania.
Wspaniała opcja dla osób nie jedzących mięsa.
Zapraszam.



Potrzebujemy:
-około 0,5 kg buraków,
-5 wiejskich jajek,
-3 łyżki zmielonych migdałów,
-80 g bułki tartej bez glutenu,
-olej kokosowy,
-przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek. 


Wykonanie:
Buraki obrać i ugotować z zielem angielskim, liściem laurowym, szczyptą soli, pieprzu.
Wystudzić, wyjąć ziele angielskie i liść laurowy i zblendować. 
Trzy jajka ugotować, obrać i dodać do buraków. Zblendować wszystko.
Dodać migdały, bułkę tartą, pozostałe dwa jajka i przyprawy (wedle uznania). Wszystko dokładnie wymieszać. 

Formować kotleciki i smażyć na oleju kokosowym.

Smacznego!



2 komentarze: