Czerwona soczewica jest moim faworytem wśród strączków.
Nie trzeba jej długo moczyć,
a konsystencja po ugotowaniu jest idealna do zupy krem.
Dodatkowo soczewica jest wspaniałym zamiennikiem mięsa
i dostarcza dużo białka.
Ja rośliny strączkowe zawsze gotuję w towarzystwie klonów kombu,
co pomaga pozbyć się jedynej wady tych roślin.... ;)
na zupę dla trzech osób potrzebujemy:
*około 200g soczewicy czerwonej
*połowę średniej wielkości kalafiora
*3 ziemniaki
*kawałek glona kombu
*4 łyżki mleczka kokosowego
*sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
Najpierw moczymy przez chwilę glona kombu w wodzie.
Następnie gotujemy kalafiora, ziemniaki, soczewicę i glona, ze szczyptą soli, przez około 15-20 minut.
Odcedzamy warzywa zostawiając trochę wody.
Blendujemy wszystko.
Dodajemy szczyptę soli, pieprzu oraz ziół prowansalskich.
Mieszamy i na koniec dodajemy mleczko kokosowe.
Możemy podawać z pestkami dyni, słonecznika oraz pełnoziarnistymi grzankami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz