czwartek, 24 kwietnia 2014

lasagne porowa

Jest pyszna i nie wymaga dużej ilości czasu do przygotowania.
Składniki są proste.
Pora można zamieniać na każde inne warzywo.
Proponuję zdrową wersję tego dania, 
z pełnoziarnistym makaronem, pełnoziarnistym naleśnikiem,
oraz sojowym sosem beszamelowym.

Na lasagne dla około 4 osób potrzebujemy:
*jeden duży naleśnik pełnoziarnisty,
*około 300 g ugotowanego makaronu pełnoziarnistego (ja użyłam makaron typu świderki)
*jeden duży por,
*2 łyżki serka ricotta,
*łyżka oleju rzepakowego,
*2 łyżki masła,
*2 łyżki mąki pełnoziarnistej,
*niecała szklanka mleka roślinnego,
*pół łyżeczki soli.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego i wkładamy pociętego w prążki pora, podsmażamy przez około 10 minut. Zestawiamy z ognia i studzimy.
W tym czasie na dnie naczynia żaroodpornego rozkładamy naleśnik pełnoziarnisty,
następnie nakładamy ugotowany makaron.
Gdy podsmażony por ostygnie dodajemy dwie łyżki serka ricotta i solimy do smaku.
W naczyniu żaroodpornym na makaron nakładamy masę porową, a następnie sos beszamelowy,
który przygotowujemy w następujący sposób:
podgrzewamy dwie łyżki masła, 
następnie dodajemy dwie łyżki mąki pełnoziarnistej i szybko mieszamy.
Po minucie dodajemy powoli mleko roślinne, cały czas mieszając.
Całość wkładamy do nagrzanego do około 180 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut.




SMACZNEGO ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz