środa, 16 lipca 2014

zupa z pieczonych warzyw i soczewicy

jest szybka w wykonaniu
nie zawiera glutenu
bardzo dobra
 zdrowa
zawiera dużo białka 
 karotenoidów
wapnia
potasu

samo zdrowie - po prostu ;)

na zupę dla trzech osób potrzebujemy:
*4 średniej wielkości marchewki
*połówkę średniej wielkości dyni
*ok. 150g soczewicy czerwonej
*kawałek glona kombu do ugotowania soczewicy
*woreczek ugotowanego brązowego ryżu,
*sól, przyprawy prowansalskie, kumin, łyżka oliwy z oliwek

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
Kroimy marchewki i dynię i mieszamy je ze szczyptą soli, ziołami prowansalskimi i oliwą z oliwek.
Gdy piekarnik się nagrzeje wsadzamy warzywa i pieczemy około 15 minut.
Soczewicę wraz z glonem kombu gotujemy przez około 15-20 min. Gdy się ugotuję dodajemy pieczone warzywa, przyprawiamy kuminem, można dosolić do smaku i wszystko razem blendujemy.
Ja podałam z brązowym ryżem, jogurtem sojowym, gomasio i świeżą natką pietruszki.
Można zamiast ryżu brązowego dodać do zupy ziemniaka.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz