Okazało się, że nie trzeba używać makaronu, żeby mieć pyszne spaghetti :)
Zabrakło mi tylko odpowiedniego sprzętu do tego, żeby zrobić odpowiednie wstążki z cukinii,
ale takie grube wstęgi (przy użyciu szerokiej obieraczki do jabłek np.) też dają radę ;)
Danie jest bardzo zdrowe, sycące i przede wszystkim pyszne.
Aksamitna konsystencja kremu z awokado sprawia, że można się w nim zakochać ;)
Potrzebujemy (dla dwóch osób)
*jedną cukinię,
*jedno awokado,
*połowę cytryny,
*4 orzechy nerkowca,
*4 orzechy laskowe
*parę pieczarek wcześniej duszonych przez około15 minut,
*garść wyprażonych pestek dynii,
*sól,pieprz
Obieramy cukinię obierakiem na paseczki milimetrowe i podsmażamy przez 10 minut na łyżce oliwy z oliwek.
W tym czasie miksujemy awokado z sokiem z cytryny, orzechami, szczyptą pieprzu i soli.
Mieszamy powstały krem ze wstążkami cukinii i przekładamy do miseczki.
Posypujemy pestkami cukinii i pieczarkami.
Ja do tego zjadłam jeszcze ryż brązowy.
Smacznego!!!
inspirację zaczerpnęłam ze strony deliciouslyella.com/
bardzo fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuń