niedziela, 29 listopada 2015

Ciasto dyniowe

Spód ciasta: (tortowa forma do pieczenia 18 cm)

około 200g surowej dyni (najlepiej typu Hokkaido), 
3/4 szklanki mąki gryczanej, 
3/4 szklanki mąki z cieciorki, 
1/2 szklanki mąki kokosowej (można użyć innej mieszanki mąk bezglutenowych), 
1/2 szklanki orzechów zmielonych (dowolna mieszanka),
1/2 szklanki mleka roślinnego, 
1    łyżkę zmielonego siemienia lnianego,
1    łyżkę mąki z tapioki (można dać dwie łyżki siemienia)
szczyptę sody i proszku do pieczenia, 
łyżkę ksylitolu, 
2    łyżki oleju,
10  daktyli, 
dużą garść żurawiny (namoczyć we wrzątku)
garść rodzynek (namoczyć we wrzątku) 
4     kostki gorzkiej czekolady 90%

Dynię ugotować (jakieś 8 min, tak żeby była półtwarda). Następnie zmieszać wcześniej namoczone suszone owoce, zalać mlekiem i gotować około 3 minuty, po tym czasie dodać siemię lniane i tapiokę, mieszać cały czas (około 10 minut) z tego powstaje kisiel, połączyć go z miękką dynią, dodać ksylitol oraz 4 kostki gorzkiej czekolady 90%, zmiksować na gładką masę. Odstawić do ostygnięcia. Dodać mąkę (mieszankę), orzechy zmielone, sodę i proszek do pieczenia, wszystko wymieszać i piec w piekarniku około 40 minut w 180 stopni. 

Górna warstwa: 

250 ml mleczko kokosowe (schłodzone minimum noc w lodówce by powstały dwie warstwy)
1     łyżka pudru z ksylitolu

Do naczynia przekładamy twardą część mleczka kokosowego i mieszamy z cukrem pudrem z ksylitolu.
Dekorujemy bananem i czekoladą! Mniam! Smacznego!

 









 

2 komentarze:

  1. Uwielbiam wszystko, co ma dynię! Cudowne to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam do wypróbowania przepisu, ciasto pycha! Postaram się zamieścić więcej dyniowych inspiracji :)

      Usuń