czwartek, 24 października 2013

zapiekanka z kaszy jęczmiennej mozzarelli tuńczyka i beszamelu

Ostatnio przed obiadem wybrałam się z psem na spacer. Oczywiście przez całą drogę myślałam co by tu ugotować. Chciałam kupić w sklepie makaron razowy i zrobić coś na szybko z pesto, ale pomyślałam, że ostatnimi czasy mój żołądek ma już dość tego typu dań, a że miałam trochę więcej czasu niż 15 min. postanowiłam zrobić coś bardziej ambitniejszego :)
Co więcej, stwierdziłam, że nie wstąpię do sklepu, tylko wykorzystam składniki jakie posiadam w domu i tak oto powstała zapiekanka z kaszy jęczmiennej, mozzarelli, tuńczyka, puree z marchewki i dynii pod sojowym beszamelem :)
Zapiekanka okazała się bardzo prosta w przygotowaniu.

zapraszam do degustacji:
na zapiekankę dla 4 osób 
potrzebujemy:
200 g kaszy jęczmiennej
kulkę sera mozzarella
1,5 puszki tuńczyka
łyżka oleju
2 cebulki
kawałek pora
marchewkę
około 200 gram dyni hokkaido
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta bazylii, tymianku 

na sos:
 szklanka i pół mleka sojowego
-2 łyżki sklarowanego masła
-2 łyżki mąki razowej

przepis:
gotujemy kaszę i lekko ją solimy, wykładamy do naczynia żaroodpornego


na kaszę układamy pociętą w plasterki kulkę mozzarelli


następnie nakładamy tuńczyka


na łyżce oleju podsmażamy 2 cebulki i kawałek pora, następnie wkrajamy marchewkę i dynię i dusimy pod przykryciem około 10 minut, po czym doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i tymiankiem
blendujemy
wykładamy na warstwę tuńczyka


następnie przygotowujemy sos beszamelowy:
do garnuszka dajemy dwie łyżki masła klarowanego i czekamy aż się roztopi,
następnie dodajemy dwie łyżki mąki razowej i dokładnie mieszamy, najlepiej zmniejszyć ogień do minimum, żeby nie podsmażać. Następnie dodajemy około połowy szklanki mleka i cały czas mieszamy, jak masa zaczyna gęstnieć możemy stopniowo dodawać resztę mleka.
 sos wylewamy na górę zapiekanki
 
 

następnie wstawiamy zapiekankę do nagrzanego (do około 175 stopni) piekarnika na około 20-30 minut




smacznego!!! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz