niedziela, 13 kwietnia 2014

nutella

Zdrowa alternatywa słodkiego śniadania.
Migdały dostarczają nam dużej ilości wysoko przyswajalnego wapnia,
dostarczają cennych witamin, są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Daktyle zapobiegają zaparciom, obniżają poziom cholesterolu, oraz cukru we krwi. 
Awokado bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, dzięki temu obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Dostarcza wiele witamin, m.in. B9, B6, K, E i C, białko, duża ilość magnezu, wapnia i fosforu.
Banany zawierają dużo potasu, są również źródłem witaminy C i błonnika.

Do zrobienia zdrowej nutelli (słoiczek średniej wielkości) potrzebujemy:
*pół szklanki namoczonych (na co najmniej 6h) migdałów,
*pół szklanki namoczonych daktyli,
*jeden średniej wielkości banan,
*jedno średniej wielkości awokado,
*łyżka miodu,
*łyżka kakao.

Wszystkie składniki wsadzamy do naczynia i miksujemy.
Otrzymujemy zdrową nutellę :)
Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz