Chciałam zrobić batony, ale okazało się, że chwilowo nie posiadam odpowiedniej do tego formy ;)
Wyszedł więc tort, ale batony też z niego można zrobić - trójkątne :)
Smakują obłędnie.
Zapraszam na przepis.
Na formę 23 cm potrzeba:
- 400 g płatków owsianych błyskawicznych bez glutenu,
- opakowanie mieszanki studenckiej 300 g,
- szklanka mąki owsianej bez glutenu,
- 3/4 szklanki syropu klonowego lub z agawy,
- 1/2 szklanki oleju kokosowego,
- 1 średniej wielkości banan,
Wykonanie:
Rozdrobniony banan, olej kokosowy i syrop klonowy/z agawy umieścić w rondelku i podgrzewać do wymieszania się składników.
Płatki, mąkę i mieszankę studencką wymieszać dokładnie, dodać ciepłą mieszaninę oleju,syropu i banana. Wszystko wymieszać.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia (ja wyłożyłam tylko spód), wysmarować olejem kokosowym i wyłożyć mieszankę. Docisnąć rękami i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Piec około 45 minut (jeśli znacznie się przyrumieni zmniejszyć stopnie)
Smacznego! ♥
słowa "tort" i "energetyczny" w tytule i masz od razu całą moją uwagę :)
OdpowiedzUsuńCała masa zdrowych i pysznych składników w nim! Idealny do zabrania na wakacyjną wędrówkę :)
OdpowiedzUsuń