poniedziałek, 11 grudnia 2017

Wegańska pychaaa szarlotka bez glutenu

Błyskawiczny, zdrowy deser, który można jeść bez wyrzutów sumienia :)

Bez glutenu, bez cukru i wegański.

Zachęcam do spróbowania.



Użyłam formy o wymiarach 35x11 cm

Na spód potrzeba:
-3 łyżki amarantusa,
-3 łyżki oleju kokosowego plus odrobina do wysmarowania formy,
-100 g daktyli,
-60 g rodzynek,
-50 g zmielonych migdałów,
-5 łyżek syropu klonowego,
-4 łyżki kakao,
-3 łyżki mąki ziemniaczanej.

Daktyle i rodzynki namoczyć we wrzątku na około 15 minut. Odlać wodę, zmiksować z pozostałymi składnikami oprócz amarantusa.
Formę na tartę wysmarować olejem, wysypać amarantus i zmoczonymi w zimnej wodzie rękami wyłożyć masę. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 20 minut.

Na masę potrzeba:
-4 jabłka,
-4 łyżki syropu klonowego,
-4 łyżki erytrytolu,
-budyń bez glutenu,
-1/3 szklanki mleka roślinnego,
-sok z połowy cytryny,
-szczypta cynamonu i kardamonu.

Jabłka pokroić, przełożyć do garnka i wlać odrobinę wody i sok z cytryny, tak żeby owoce się dusiły na małym ogniu. 
Po 10 minutach dodajemy syrop klonowy, erytrytol, cynamon i kardamon.
W osobnej szklance wymieszać budyń z mlekiem i wlać do jabłek.
Po zgęstnieniu zdjąć jabłka z palnika.

Na spód wyłożyć masę jabłkową i piec w piekarniku około 15-20 minut.

Smacznego!!! 


3 komentarze:

  1. Do wypróbowania :)
    Amarantus ekspandowany czy zwykły ?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie przepisy to dla mnie skarb - o celiakii dowiedziałam się rok temu w ciąży. Dopiero dietetyk sprawił, że mój strach o dietę bezglutenową minął. Fajne przepisy bezglutenowe są też na https://przyjazny-dietetyk.pl/zdrowe-przepisy

    OdpowiedzUsuń