środa, 29 października 2014

naleśniki jaglane!

Najlepsze śniadanie w sezonie jesienno-zimowym to ciepłe śniadanie, 
a jeśli jest w nim jeszcze kasza jaglana, nie ma cukru, ani glutenu, 
to już w ogóle jest śniadanie idealne ;)

Ten przepis jest naprawdę bardzo prosty, ale wymaga chwili uwagi,
ponieważ trzeba pilnować żeby naleśniki się nie przypaliły, no, chyba, że chcemy dodać więcej tłuszczu kokosowego.

Przepis na około 4 naleśniki:
*6 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej,
*3 wcześniej namoczone daktyle,
*3 wcześniej namoczone morele,
*łyżeczka wiórków kokosowych,
*szklanka lub półtorej mleka roślinnego,
*łyżka zmielonego ksylitolu,
*3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej,
*jedno jajko,
*łyżka oleju kokosowego do smażenia


Wszystko razem zmiksować na gładką masę.
Masa powinna być trochę bardziej gęsta niż zwykła naleśnikowa.
Smażymy naleśniki na oleju kokosowym.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!!!



2 komentarze:

  1. zgadzam się - nie ma nic lepszego od naleśników na śniadanie. tak mogłabym rozpoczynać każdy dzień :)

    OdpowiedzUsuń