Najlepsze śniadanie w sezonie jesienno-zimowym to ciepłe śniadanie,
a jeśli jest w nim jeszcze kasza jaglana, nie ma cukru, ani glutenu,
to już w ogóle jest śniadanie idealne ;)
Ten przepis jest naprawdę bardzo prosty, ale wymaga chwili uwagi,
ponieważ trzeba pilnować żeby naleśniki się nie przypaliły, no, chyba, że chcemy dodać więcej tłuszczu kokosowego.
Przepis na około 4 naleśniki:
*6 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej,
*3 wcześniej namoczone daktyle,
*3 wcześniej namoczone morele,
*łyżeczka wiórków kokosowych,
*szklanka lub półtorej mleka roślinnego,
*łyżka zmielonego ksylitolu,
*3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej,
*jedno jajko,
*łyżka oleju kokosowego do smażenia
Wszystko razem zmiksować na gładką masę.
Masa powinna być trochę bardziej gęsta niż zwykła naleśnikowa.
Smażymy naleśniki na oleju kokosowym.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!!!
ale mam ochotę na takie!
OdpowiedzUsuńzgadzam się - nie ma nic lepszego od naleśników na śniadanie. tak mogłabym rozpoczynać każdy dzień :)
OdpowiedzUsuń