sobota, 9 grudnia 2017

Bezglutenowa tarta z szynką parmeńską, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi




Do tarty użyłam formę o średnicy 29 cm,
a ponadto potrzebujemy:

na ciasto:
-szklankę mąki gryczanej,
-1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
-4 łyżki oleju kokosowego,
-około 1/3 szklanki wody,
-szczypta soli i ziół prowansalskich.

Mieszamy wszystkie składniki tak, żeby powstało zwarte ciasto (można ewentualnie dodać więcej wody).
Wykładamy nasmarowaną olejem kokosowym formę i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20 minut.


Na farsz:
-500 g szpinaku,
-5-6 plastrów szynki parmeńskiej,
-10 pomidorków koktajlowych,
-4 jajka,
-mały kubek jogurtu bez laktozy,
-40 g sera żółtego bez laktozy,
-ulubione przyprawy.

Szpinak ugotować w wodzie z dodatkiem przypraw.
W tym czasie wymieszać jajka z jogurtem i startym na tarce serem żółtym.
Na podpieczony spód tarty wylać masę jajeczną, ułożyć plasterki szynki, szpinak i pomidorki koktajlowe.
Zapiekać w piekarniku około 30 minut.

Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz