piątek, 17 października 2014

bananowy jogurt sojowy

Wspaniała alternatywa owocowego jogurtu z mleka krowiego.
Jest pyszny, kremowy i słodki.
Idealny jako przekąska, lub dodatek do śniadania.
Nie zawiera ani grama cukru, jest wegański i bez glutenu.
Kombinacja bananów, daktyli i jogurtu sojowego okazała się pysznym połączeniem,
dodającym pozytywnej energii ;)
Do całości dodałam proszek maca, który ma mnóstwo wartości odżywczych.
Roślina ta jest adaptogenna, czyli dostosowuje się do potrzeb organizmu, w zależności od wieku i płci osoby, która ją stosuje.
Do jogurtu nie trzeba dodawać cukru, gdyż przez obecność daktyli, bananów i odrobiny ksylitolu sam w sobie jest bardzo słodki.

Na jeden jogurt potrzebujemy:
*150 g jogurtu sojowego naturalnego,
*jednego banana,
*cztery wcześniej namoczone daktyle,
*łyżkę nasion chia,
*pół łyżeczki maca,
*łyżeczkę ksylitolu.

Przepis jest bardzo prosty, należy zmiksować wszystkie składniki i w zależności od preferencji udekorować: kokosem, jagodami goji, gryką, sezamem itd.

Smacznego!




2 komentarze: