wtorek, 11 listopada 2014

kotlety z cieciorki i pietruszki

Przepis na dzisiejsze kotlety byłam zmuszona wymyślić, dzięki zalegającej od doby ugotowanej cieciorce :)
Ugotowałam pietruszkę i brokuły a żeby było wegańsko zamiast jajek użyłam nasion chia, które rewelacyjnie sprawdzają się jako ich zamiennik.

Przepis jest bezglutenowy.
kotlety są pyszne, sycące, zdrowe i pełnowartościowe :)

Na 5 średniej wielkości kotletów potrzebujemy:
*szklankę cieciorki,
*średniej wielkości pietruszkę,
*dwie łyżki nasion chia,
*łyżeczkę pasty tahini,
*łyżkę sosu sojowego,
*sól, pieprz do smaku
*dwie łyżki płatków owsianych bezglutenowych
*olej do smażenia

Cieciorkę moczymy na noc i gotujemy ją w towarzystwie glonu kombu (dzięki temu pozbywamy się właściwości zdymających cieciorki). Pietruszkę gotujemy w wodzie ze szczyptą soli. W międzyczasie mieszamy dwie łyżki nasion chia z 6 łyżkami wody i czekamy aż utworzy się "żel" :)
Mieszamy cieciorkę, pietruszkę, nasiona chia, pastę tahini, sos sojowy i przyprawy.
Blendujemy wszystko razem przez chwilę, tak żeby powstała masa była gęsta i żeby było trochę nie zmiksowanej cieciorki.
Płatki owsiane miksujemy.
Układamy w rękach średniej wielkości kotleciki, obtaczamy w płatkach i smażymy na oliwie z oliwek.

Smacznego!!!





2 komentarze: