czwartek, 30 listopada 2017

Lekka tarta limonkowo-bazyliowa

Pyszna tarta, która pomoże nam w pochmurne, jesienne dni wspomnieć odrobinę lata.
Jest lekka, łatwa w wykonaniu.
Kokosowa z dodatkiem limonki i bazylii, bez glutenu.
Po prostu PYSZNA.



Potrzebujemy:
- Puszkę mleka kokosowego,
- sok z dwóch limonek,
- pół szklanki słodzidła,
- parę listków bazylii,
- 2 łyżki żelatyny,
- 1/3 szklanki wrzątku,
- łyżeczka oleju kokosowego,
- 15 daktyli,
- 1/2 szklanki suszonych wiśni lub rodzynek,
- 3 łyżki zmielonych migdałów,
- dodatki (ja użyłam chipsy z kokosa, liofilizowaną truskawkę)

Wykonanie:
Daktyle i wiśnię lub rodzynki namoczyć, następnie odlać wodę i zmiksować, dodać migdały i wyłożyć nasmarowaną olejem kokosowym formę. 
Żelatynę rozpuścić we wrzątku.
Mleko kokosowe zmiksować z cukrem, bazylią, sokiem z limonki. 
Dodać rozpuszczoną żelatynę i wylać na masę daktylową.
Udekorować i odstawić do lodówki do ostygnięcia.

Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz