czwartek, 19 listopada 2015

Polenta czekoladowa

        Przepis: (forma do tarty)
spód:
1    szklanka kaszy kukurydzianej - polenta (polecam tutaj)
4    kostki czekolady gorzkiej 90%,
1    łyżka kakao,
2    łyżki ksylitolu,
1    łyżeczka masła klarowanego,
1    łyżeczka oleju kokosowego,
1,5 szklanki wody
Do wrzątku wsypać kaszę, na małym ogniu gotować koło 10 minut. Następnie dodać resztę składników, zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia.

krem:
2 łyżki mąki z tapioki,
1 szklanka mleka roślinnego,
2 banany,
3 daktyle namoczone we wrzątku z odrobiną soli,
1 łyżka ksylitolu,
Zagotować mleko, dodać tapiokę, mieszać łyżką drewnianą, na małym ogniu do zgęstnienia. Dodać rozdrobnionego banana, podgotować jeszcze chwilkę. Dodać resztę składników i zmiksować.

Formę do tarty wyłożyć polentą i pozostawić na około 30 minut do lodówki, następnie wypełnić kremem. Przystroić według uznania! (u mnie jagody goji i kokos oraz ekspandowana gryka) Gotowe! Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz