piątek, 3 października 2014

szarlotka wegańska bez glutenu, czyli zapiekana kasza jaglana z jabłkami i cynamonem

Miała wyjść piękna, zdrowa szarlotka, którą będzie dało się pokroić na równiutkie kawałki.
Zdrowa na pewno wyszła , ale ukroić da się średnio ;)
Można ją za to podać w salaterce/miseczce.
Jest pyszna zarówno na zimno jak i na gorąco.
Sycąca, smaczna, dostarcza mnóstwo składników odżywczych.
Produktem bazowym jest kasza jaglana, użyte zostały też polskie jabłka,
figi, daktyle, orzechy nerkowca i migdały.
Zamiast cukru zastosowałam ekologiczny cukier cynamonowy i ksylitol.
Zachęcam do spróbowania.


Potrzebujemy:
1) na masę z jabłkami:
* jedno duże i cztery średniej wielkości jabłka,
*10 g ekologicznego cukru cynamonowego,
*szczyptka cynamonu,
*trzy łyżeczki Agar-agar,
*jedna łyżka ksylitolu

2)na masę środkową:
*10 łyżek kaszy jaglanek,
*2 banany,
*6 łyżek ksylitolu

3)na masę dolną:
*trzy wcześniej namoczonefigi,
*4 wcześniej namoczone daktyle,
*garść wcześniej namoczonych rodzynek,
*garść migdałów i garść nerkowców namoczonych wcześniej

Wykonanie:
Kroimy jabłka i dusimy je w małej ilości wody. Gotujemy przez około 10 minut, pod koniec gotowania dodajemy cukier cynamonowy, cynamon, ksylitol, oraz rozpuszczony w małej ilości wody Agar-agar.
Odstawiamy do przestudzenia.

Kaszę prażymy na małym ogniu przez około 5-10 minut w garczku bez wody.
Po tym czasie dodajemy ciepłej wody (dwa razy tyle co kaszy) i zostawiamy kasze na małym ogniu pilnując by wchłonęła całą wodę i się nie przypaliła (w razie potrzeby dodać trochę wody, ale nie mieszać kaszy podczas gotowania). Kasza gotuje się około 15-20 minut. Po tym czasie odstawiamy do przestygnięcia, dodajemy banany, ksylitol i wszystko miksujemy bardzo krótko (tak, żeby konsystencja kaszy była gęsta, nie wodnista).

Bakalie odsączamy z wody i wszystkie miksujemy. Dodajemy 3 łyżki z masy jaglanej i wszystko razem mieszamy.

Na spód naczynia w którym będziemy przypiekać "szarlotkę" kładziemy najpierw masę bakaliową, następnie masę jaglaną i na wierzch kładziemy jabłka. Wszystko wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i przypiekamy około 15-20 minut.

Smacznego!


1 komentarz: