czwartek, 9 października 2014

czekoladowy budyń jaglany

Kasza jaglana to idealne rozwiązanie na początek dnia.
W okresie jesienno zimowym należy jeść ciepłe, rozgrzewające śniadania, najlepiej takie,
które dostarczą dużo składników odżywczych na dzień dobry.
Jest to jedyna kasza, która jest zasadotwórcza. Odkwasza organizm i równocześnie dostarcza witaminy z grupy B, lecytynę, składniki mineralne, jak: magnez, fosfor, potas, żelazo.
Działa regenerująco i dostarcza do organizmu krzemionki, która pozytywnie wpływa na stawy.

Można z niej zrobić mnóstwo potraw.
Ja dziś zapraszam na czekoladowy budyń jaglany.
Jest pyszny!

Na jedną porcję potrzeba:
*trzy łyżki kaszy jaglanej, namoczonej wcześnie na kilka godzin w wodzie z cytryną,
*sześć suszonych daktyli, namoczonych wcześniej na parę godzin,
*cztery orzechy nerkowca, namoczone wcześniej na parę godzin,
 *dwa migdały, namoczone wcześniej na parę godzin, 
*pół banana,
*dwie łyżki kakao, lub karobu,
*łyżka ksylitolu, 
*łyżka syropu z agawy.

Wykonanie:
 Do garczka wlewamy 3/4 szklanki wody, czekamy aż się zagotuje. w między czasie opłukujemy kaszę i przelewamy wrzątkiem. Wrzucamy do gotującej się wody kaszę, daktyle, orzechy, migdały, połówkę banana i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Następnie wyłączamy palnik i czekamy aż kasza wchłonie wodę (około 5-10 minut). Dodajemy kakao/karob, ksylitol, syrop z agawy i wszystko razem dokładnie miksujemy na gładki krem.
Najlepiej smakuje na ciepło.
Smacznego! ;)



2 komentarze: