Dziś zachęcam do spróbowania pysznych, mocno orzechowo-czekoladowych snickersów.
Nadchodzą już coraz zimniejsze dni i warto doładować się pyszną, zdrowszą alternatywą energetycznych słodkości.
Przepis nie wymaga pieczenia, jest szybki, prosty i przepyszny.
- 200 g namoczonych wiśni,
- 200 g namoczonych rodzynek,
- 80 g oleju kokosowego,
- łyżka kakao bez glutenu,
- łyżka słodzidła (można pominąć),
- tabliczka gorzkiej czekolady,
- 100 g masła orzechowego,
- 1/3 szklanki mleka roślinnego,
- dodatki (ja użyłam 80 g wiórków kokosowych, 20 g jagód goji oraz 200 g arachidów)
Wykonanie:
Wiśnie, rodzynki, kakao, słodzidło i 40 g oleju kokosowego zmiksować.
Przełożyć do formy (ja użyłam foremkę na chleb o wymiarach ok.:26 x 11,5 cm)
wyłożonej folią i wstawić na 10 min do zamrażalnika lub na pół godz do lodówki.
W tym czasie w garnku rozpuszczamy masło orzechowe, dodajemy mleko i olej i odstawiamy na parę minut do lekkiego przestygnięcia.
Na warstwę owoców wykładamy dodatki i zalewamy je masą orzechową.
Wstawiamy wszystko ponownie na około 10 minut do zamrażalki lub 30 min do lodówki.
W tym czasie rozpuszczamy gorzką czekoladę w kąpieli wodnej.
Całość polewamy czekoladą i pozostawiamy do ostygnięcia.
Wkładamy do lodówki na około 2 godziny i gotowe.
Smacznego!!!
Batoniki na wypasie :) Kuszą!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/