Na upalne dni idealna, szczególnie dobrze zmrożona, pycha!
Na kruchy spód potrzeba (duża forma 28 cm):
szklanka mąki z amarantusa,
szklanka mąki owsianej bez glutenu,
4 łyżki roztopionego oleju kokosowego,
łyżeczka proszku do pieczenia,
1/4 szklanki słodzidła (ksylitol, erytrytol itp.)
zimna woda
Na cytrynową masę potrzeba:
puszka mleka kokosowego,
szklanka mleka migdałowego (można dodać więcej kokosowego, jedna puszka na tak dużą formę to za mało),
3/4 szklanki słodzidła,
5 łyżek mąki z tapioki (może być skrobia ziemniaczana),
sok z 2 cytryn plus skórka otarta z jednej cytryny,
Wykonanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki wymieszać i dodać tyle wody, żeby powstało ciasto kruche (żeby było raczej zwarte, ale trochę się kruszyło), ja dodałam około 1/4-2/4 szklanki.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować olejem i wyłożyć palcami ciasto, ponakłówać widelcem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika.
Piec około 20 minut.
Masa:
Mleko, słodziło, zagotować. Dodać sok z cytryny i wymieszać (cały czas na ogniu).
W szklance wymieszać mąkę z 3-4 łyżkami ciepłego mleka i wlać wszystko do gotującego się mleka, energicznie mieszając ( zrobić po prostu masę budyniową). Wylać na kruche ciasto i piec jeszcze około 60 minut.
Ja pod koniec pieczenia położyłam kawałki cytryny ♥
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz