środa, 13 kwietnia 2016

Bezglutenowy biszkopt z kremem jaglanym

Lekkie, pyszne ciasto.
Biszkopt + dżem + krem jaglany = pychota :)



Na biszkopt potrzebujemy:
- 4 białka jaj,
- 4 łyżki oleju kokosowego,
- szklanka mąki bezglutenowej,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu,
- szczypta soli,
- 1/2 szklanki ksylitolu, erytrolu, lub innego słodzidła.

Białka ubijamy na sztywną piane, dodając słodzik. Gdy białka są już ubite dodajemy proszek do pieczenia, sól i olej. Delikatnie mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy.
Formę smarujemy olejem kokosowym, wylewamy masę biszkoptową i pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni C.

Po upieczeniu biszkopt smarujemy 2 łyżkami dżemu wiśniowego 100% połączonego z 3 łyżkami wiśniówki lub domowej roboty owocowej nalewki.

Na masę jaglaną potrzebujemy:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej,
- 2 łyżki kakao,
- 1/2 ksylitolu, erytrolu lub innego słodzidła,
- 4 daktyle namoczone na parę godzin w wodzie z solą,
- garść orzechów namoczonych na parę godzin w wodzie z solą,
- 4 łyżki budyniu kakaowego,
- 1/2 szklanki mleka roślinnego.

Kaszę prażymy w garczku, zalewamy wodą i gotujemy. Pod koniec gotowania dodajemy przepłukane daktyle i orzechy i gotujemy razem chwilę. Dodajemy połowę ksylitolu, kakao i wszystko miksujemy.
Budyń mieszamy w szklance z mlekiem i resztą ksylitolu. Dodajemy do masy jaglanej, mieszamy na małym ogniu do zgęstnienia i zostawiamy do ostygnięcia.
Nakładamy na dżem i wsadzamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Smacznego!!!! :)

1 komentarz: